ФДУ
   Институт за театрологија
 Проекти
 Контакт
 Линкови


© Институт за театрологија, 2004.

[ фестивали | time-line | личности ] [ театролошки изданија | театар-текст мак-драма ]


Театар, Нова македонска драма: Момева Катерина

Млади македонски драматичари

За авторот
Реквием
Телеграма

______________________________________________________

За авторот

Катерина Момева
Родена 1984 во Битола. Заврши гимназија во „Јосип Броз Тито“ - Битола. Основач на Аматерската група „Мастикс“ во 1999 година.
Апсолвент на катедрата по драматургија во класата на професор Русомир Богдановски;  асс. Маја Мицевска на Факултет за драмски уметности Скопје.
На конкурсот при МТВ во 2004 за сценариото „Маскирани души“, наградена е со откупување на идеја за ТВ серија.
Во 2004 склоп на омнибус од пет мали драми, поставена е и нејзината едночинка „Телеграма“  при сцената на ФДУ.  Истата година прикажана на театарскиот фестивал “ Војдан Чернодрински” во Прилеп.
Во 2004 работа како асс. драматург во претставата „Жив чоек“ од Горан Стефановски во режија на Деан  Дамјановски во Драмски театар - Скопје.
Во 2006 работи како драматург на претставата „Една ноќ со учените жени на Молиер“ во режија на Деан Дамјановски во Македонски Народен Театар.