ФДУ
   Институт за театрологија
 Проекти
 Контакт
 Линкови


© Институт за театрологија, 2004.

[ фестивали | time-line | личности ] [ театролошки изданија | театар-текст мак-драма ]


Театар, Текст: Година на Прличко

100 години Прличко

Година на Прличко
Прличко оживува низ прстите на Серафимовски
Игор Џамбазов ќе го игра ликот на дедо му
Одбележана стогодишнината од раѓањето на Петре Прличко
Корифеј со автентична актерска магија
100 години од раѓањето на Петре Прличко
Прличко во безвремето
Синот на Талија
Нушиќ не можел да го прими Прличко в театар!
Изложба и филмови со Петре Прличко
Лулињата од Петре Прличко во МНТ!

______________________________________________________

Изложба и филмови со Петре Прличко

По повод 100-годишнината од раѓањето на еден од великаните на македонското глумиште Петре Прличко, во Центарот за култура во Битола е поставена изложба, а почна и циклус филмови каде Прличко ја толкува главната улога.

До Митровден ќе бидат прикажани „Братот на д-р Хомер“ и „Невестинска пушка“ во режија на Жика Митровиќ, „Македонскиот дел од пеколот“ во режија на Ватрослав Мимица и „Време води“ во режија на Бранко Гапо.

Вечер, 07.11.2007