ФДУ
   Институт за театрологија
 Проекти
 Контакт
 Линкови


© Институт за театрологија, 2004.

[ фестивали | time-line | личности ] [ театролошки изданија | театар-текст мак-драма ]


Личности, Македонски автори: Македонски автори во странство

Македонски автори во странство

Русомир БОГДАНОВСКИ - драмски автор
Зоја БУЗАЛКОВСКА - режисер
Весна ГИНОВСКА-ИЛКОВА - оперска пејачка
Деан ДАМЈАНОВСКИ - режисер
Дејан ДУКОВСКИ - драмски автор
Љупчо ЃОРГИЕВСКИ - режисер
Мето ЈОВАНОВСКИ - актер
Дритро КАСАПИ - режисер
Трајче КАЦАРОВ - драмски автор
Љупчо КОНСТАНТИНОВ - композитор
Жанина МИРЧЕВСКА - драмски автор
Владимир МИЛЧИН - режисер
Бајруш МЈАКУ – актер
Александар ПОПОВСКИ - режисер
Иван ПОПОВСКИ - режисер
Никола РИСТАНОВСКИ - актер
Горан СТЕФАНОВСКИ - драмски автор
Борис ТРАЈАНОВ - оперски пејач
Слободан УНКОВСКИ - режисер
Крсте С. ЏИДРОВ - сценограф

______________________________________________________

Љупчо КОНСТАНТИНОВ - композитор

2004:
Љупчо Константинов
Нови Сад „Стериино позорје“
, Награда за музиката во претставата Лажниот цар од Мирко Ковач, во режија на Бранислав Мичуновиќ, продукција на Народно позориште – Подгорица

Ужице – Деветти театарски фестивал, Специјална награда за најдобра сценска музика за музиката во претставата Лажниот цар од Мирко Ковач, во режија на Бранислав Мичуновиќ, продукција на Народно позориште – Подгорица

Белград – Југословенско драмско позориште – музика за претстава Италијанска ноќ од Ото фон Хорват, во режија на Паоло Маѓели

***