ФДУ
   Институт за театрологија
 Проекти
 Контакт
 Линкови

Почетна страница© Институт за театрологија. 2004
сите права се задржани

[ фестивали | time-line | личности ] [ театролошки изданија | театар-текстмак-драма ]


MУЗЕЈ ОN LINE

Милица СТОЈАНОВА - Театарот е живот


Меѓу Радио-драмата и училишните денови во Државната средна театарска школа, 1951г.

Фафи во „Помладата сестра“ од  Џозеф Филдс и Џером Кодров, реж. Илија Милчин, МНТ-Драма, 13.11.1952г.

Бети Парис во „Вештерките од Салем“ од Артур Милер, реж.Илија Милчин, МНТ-Драма, 19.12.1955г.

Марија Јозефа во „Домот на Бернарда Алба“ од Федерико Гарсија Лорка, реж. Тодорка Кондова-Зафировска, МНТ-Драма, 23.10.1956г.

Во насловната ролја од претставата „Ана Франк“ од Франсес Гудрих и  Алберт Хакет, реж.Димитрие Османли, МНТ-Драма, 22.01.1958г.

Како Елвира со Цветанка Јакимовска како Химена во „Сид“ од Пјер Корнеј, реж. Тодорка Кондова-Зафировска, МНТ-Драма, 13.03.1962г.

Секретарката во „Смеењето не е грев“ (полски сатири), реж. Илија Милчин и Тома Киров, МНТ-Драма, 28.05.1964

Како Одри со Петре Прличко како Точилото во „Како што милувате“ од Вилијам Шекспир, реж. Димитар Ѓостаров, МНТ-Драма, 14.07.1964г.

Сарка во „Нажалена фамилија“ од Бранислав Нушиќ, реж.Димитар Станкоски, Драмски театар – Скопје, 06.01.1971г.

Босица во „Хамлет од Долно Гаштани“ (со Шишман Ангеловски и Мето Јовановски) од Иво Брешан, реж. Љупчо Тозија, Драмски театар – Скопје, 27.01.1973г.

Како Беатриса со Мајда Тушар (Рут) во „Дејството на гама зраците врз сенишните невени“ од Пол Зиндел, реж. Наум Пановски, Драмски театар – Скопје, 27.05.1973г.

Како Глафира со Илија Џувалековски (Егор Буличов) во „Егор Буличов и другите“ од Максим Горки, реж. Димитар Ќостаров, Драмски театар – Скопје, 30.10.1975г.

Јокаста во „Цар Едип“ од Софокле, реж. Миле Корун, Драмски театар – Скопје, 12.07. 1976г.

Марија во „Диво месо“ од Горан Стефановски, реж. Слободан Унковски, Драмски театар – Скопје, 29.12.1979г.

Моника со Илија Џувалековски како Вилер во „Партија реми“ од Дин Ли Кобурн, реж. Димитар Станкоски, Драмски театар – Скопје, 03.03.1981г.

Како Даница со Крум Стојанов (Илија) во „Балкански шпион“ од Душан Ковачевиќ, реж. Љупчо Тозија, Драмски театар – Скопје, 05.02.1983г.

Како Параскева со Ненад Стојановски (Јаков 3) во „Дупло дно“ од Горан Стефановски, реж. Слободан Унковски, Драмски театар – Скопје, 05.02.1984г.


Како Евросима со Илија Милчин (Живадин) во „Југословенска антитеза“ од Јордан Плевнеш, реж. Љубиша Георгиевски, Драмски театар – Скопје, 26.04.1985г.

Како Алтана, повторно со Ненад Стојановски (Војдан) во „Тетовирани души“ од Горан Стефановски, реж. Паоло Маџели, Драмски театар – Скопје, 26.10.1985г.

Како Арна со Петар Темелковски (Максим Бродски) во „Р“ од Јордан Плевнеш, реж. Љубиша Георгиевски, Драмски театар – Скопје, 15.01.1987г.

Како Стара жена во количка со Ирена Ристиќ (Анастазија) во „Жив чоек“ (Everyman) од Горан Стефановски, реж. Деан Дамјановски, Драмски театар – Скопје, 27.11.2004г.

Од приватните албуми, непозната датација
 Театарска маска (трагична-аверс и комична-реверс) амулет (вис.: 2.1; шир.:1.1 см.), слонова коска; Наоѓалиште: Театарот во Лихнидос; датација: II век н.е.