ФДУ
   Институт за театрологија
 Проекти
 Контакт
 Линкови

Почетна страница

© Институт за театрологија. 2004

[ фестивали | time-line | личности ] [ театролошки изданија | театар-текст ]


  Театарски фестивали во Република Македонија

Денови на комедијата - Куманово
Мајски оперски вечери
Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп
Меѓународен фестивал на Античка драма „Стоби“
Млад отворен театар (МОТ)
Охридско лето
Фестивал на камерен театар „Ристо Шишков“ - Струмица


4. МЕЃУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА АНТИЧКА ДРАМА „СТОБИ”

Plakat od Stobi 2005


РЕПЕРТОАР  2005
 

ЖЕНИ ВО НАРОДНОТО СОБРАНИЕ од Аристофан, во режија на Петрос Панамас, продукција на Народен театар „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ – Велес;


МЕДЕЈА
од Еврипид и Жан Ануј, во режија на Алексеј  Утјеханов, продукција на Театар на Фонтанка, Санкт Петербург, Русија;


МЕТАМОРФОЗИ
од Публиј Насон Овидиј, во режија на Миха Голоб, продукција на Народен театар – Штип;


ФИЛОКТЕТ
од Љубиша Георгиевски, во режија на Борислав Чакринов, продукција на Драмски театар Пловдив, Република Бугарија;


ХАМЛЕСТИЈА
од Вилијам Шекспир и Ајсхил, во режија на Александар Ивановски, продукција на Народен театар „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ – Велес;


СМРТТА НА ДАНТОН
од Георг Бихнер, во режија на Дејан Пројковски, продукција на Народен театар „Антон Панов“ – Струмица;


  2004
 

ОРЕСТ од Еврипид, во режија на Стојан Стојаноски, Народен театар „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ – Велес;

АНТИГОНА од Софокле, во режија на Хакоб Газанчјан, продукција на Младински државен театар - Ереван, Ерменија;

ЕДИП ТИРАНИНОТ од Софокле, во режија на Озрен Прокиќ, продукција на Хрватско народно казалиште - Вараждин, Хрватска;

ОРЕСТ од Еврипид, во режија на Стојан Стојаноски, Народен театар „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ – Велес;

МЕДЕЈА од Еврипид, во режија на Љупчо Ѓорѓиевски, продукција на Градски театар - Истанбул, Турција;

ЕДИП од Софокле, во режија на Корина Манара, продукција на Театар КОД АРТ - Амстердам, Холандија;

ЦРНИЛА од Коле Чашуле, во режија на Дејан Пројковски, продукција на Народен театар – Штип;
горе