ФДУ
   Институт за театрологија
 Проекти
 Контакт
 Линкови

Почетна страница

© Институт за театрологија. 2004

[ фестивали | time-line | личности ] [ театролошки изданија | театар-текст ]


  Театарски фестивали во Република Македонија

Денови на комедијата - Куманово
Мајски оперски вечери
Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп
Меѓународен фестивал на Античка драма „Стоби“
Млад отворен театар (МОТ)
Охридско лето
Фестивал на камерен театар „Ристо Шишков“ - Струмица


6. ОХРИДСКО ЛЕТО

    Концерт на Ана Липша Тофовиќ, со пијано придружба на Ладислав Парлиќ, одржан во катедралната црква Св.Софија во Охрид на 4 август 1961 година, го означува почетокот на фестивалот Охридско лето.
    Развивајќи се во текот на годините, фестивалот прерасна во интернационална театарска, музичка и балетска манифестација на која досега учествуваа уметници од преку педесет земји од Европа и од светот (Австралија, Австрија, Албанија, Алжир, Аргентина, Белгија, Белорусија, Бразил, Бугарија, Бртитанија, Виетнам , Венецуела, Германија, Грузија, Израел, Италија, Индија, Канада, Кипар Куба, Јапонија, Југославија, САД, Турција, Унгарија, Уругвај, Финска, Франција, Швајцарија, Шри Ланка, Шпанија и други).
    Охридско лето е член на Европската унија на фестивалите. Традиционално се одржува помеѓу 12 јули и 20 август.
    Фестивалот нема компетитивен карактер, иако одделни весници, како „Нова Македонија“ и „Вечер“ доделуваат награди за најдобри драмски и музички остварувања („Охридска Изида“, од 1992 година, „Св Климент Охридски“ од 1999 година и „Златна маска“ од 1994 година).


РЕПЕРТОАР:

2007

 

12 Јули

Свечено отворање


СПАРТАК од А. Хачатурјан

Национален Театар на операта и балетот на Украина „Тарас Шевченко“ - Киев
Кореограф: Анатолиј Шекера
Диригент: Алексеј Баклан

14
и 15 Јули

КОМШИЛУК НАОПАКУ од Нина Митровиќ - премиера

Драмски Театар - Скопје
Режија: Нени Делместре (Хрватска)

 

16 Јули

ШЕХЕРЕЗАДА - балет во еден чин од Николај Римски Корсаков

ВАЛПУРГИСКА НОЌ – балет од Шарл Гуно

Македонска Опера и Балет

 

18 Јули

ДВАНАЕСЕТТАТА НОЌ од Вилијам Шекспир
Младински Театар - Софија, Бугарија
Режија: Крикор Азарјан

21 Јули

РИГОЛЕТО - опера од Џузепе Верди

Македонска Опера и Балет
 

22 Јули
КРОТКА од Фјодор Достоевски

Театар СО-БИТИЕ, Руска Федерација
Режија: Татјана Ајзитулова
 

23 Јули

СЕВИЛСКИОТ БЕРБЕРИН

Национален театар на Албанија Бомарше
Режија: Ерик Вигнер, Франција
Превод: Клио Еванѓели
Костимографија: Анила Зајми
Асистент на режија: Васјан Лами

25 Јули

ALLEGRETO ALBANIA од Стефан Чапаликупремиера

Албански театар – Скопје
Режија: Алфред Требицка
 

31 Јули

СОЛАРИС од Златко Славенскипремиера

Македонски народен театар-Скопје
Режија: Златко Славенски

 

05 Август

ОРКЕСТАР ТИТАНИК од Христо Бојчев

Интернационална театарска група Катар
Режија: М. Нурула Тунџер (Турција)
 

07 Август

БЕСМРТНА ПРИКАЗНА од Карен Бликсен

Градски театар – Истанбул, Турција
Режија: Кенан Исик
 

13 Август

КОМЕМОРАТИВНО од Хачиф Муличи

Театар лирик „Скопје“, Македонија и аернативен татар „Косово”
Режисер: Хачиф Муличи

14 Август

СВИРАЧ НА ПОКРИВОТпремиера

Битолска опера и НТ - Битола
Режија: Јовица Павиќ
Композитор: Џери Бок
Текст: Шелдон Харник
Либрето: Џозеф Стајн

 

16 Август

ТЕСЛА ЕЛЕКТРИК КОМПАНИ од Дарко Лукиќ

Пандур театар со „Улиссис“ театар во копродукција со Фестивал „Митлфест“ 2006 и Фестивал Љубљана, Словенија
Режија: Томаж Пандур
Драматургија: Ливија Пандур
Улоги:
 Ливио Бадурина, Христина Поповиќ Мијин...
 

19 Август

МАКЕДОНСКИ РУЛЕТ од Љубиша Георгиевски

Драмски театар - Скопје

Режија: Сашо Миленковски

 2006

       

12 јули

СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ, Антички театар

Руски Царски Балет

Уметнички раководител: Гедиминас Таранда

Почесен претседател: Маја Плисецкаја

 

КАРМЕН, балет во еден чин

Музика: Бизе - Шчедрин

Кореографија: А.Алонсо

 

БОЛЕРО

Музика: М. Равел

Кореографија: Н. Андросов

Со учество на Македонската Опера и Балет, Македонија

 

13 јули

ЗЛОСТОРСТВО И КАЗНА, Театар „Бели“, С.Петерсбург, Русија

     

15 јули

АБСЕНТ, концерт-халуцинација, Театар за музика и поезија „Елена Камбурова“, Москва, Русија

Режија: Иван Поповски

Музичка композиција: Олег Синкин

 

16 јули

СРЕЌНИ ПАТИШТА, поема-рапсодија по мотивите на поемата „Цигани“ од А.С. Пушкин, Театар за музика и поезија „Елена Камбурова“, Москва, Русија

Режија: Зоја Бузалковска

 

НИКОЈ, монодрама од Нина Берберова

Ирина Евдокимова, актер при Театар за музика и поезија „Елена Камбурова“, Москва, Русија.

Режија: Владимир Михелсон

                              

20 јули

ЈАС СУМ ОД АЛБАНИЈА, монодрама од С.Чапалику

Eма Андреа, Албанија

 

21 јули

ДВА МИРИСИ НА РОЗАТА, музичка мелодрама од Е.Карбалјидо

Театар на теразије, Белград, Србија

Режија: С.Салетович

 

22 јули

КОНЦЕРТ НА ТРИ ТЕНОРИ, Албанија

Агим Хуши, Кастриот Туша, Адриан Џема

Филхармониски оркестар при Академијата за музичка уметност - Тирана

Диригент: Бујар Лапај

 

23 јули

КОЈ, КОГО, СО КОГО од А.Аикбурн

Градски театар - Истанбул, Турција

Режија: Н.Денизхан

 

25 јули

ЕЛЕКТРА од Софокле

Гранд театар, Амстердам, Холандија

Режија: Корина Манара

 

30 јули

ЕДНА ВЕЧЕР СО „УЧЕНИТЕ ЖЕНИ“ НА МОЛИЕР - премиера

Македонски народен театар - Скопје

Режија: Деан Дамјановски

 

4 август

БОРИС ТРАЈАНОВ  СО ПРИЈАТЕЛИТЕ    

Марјан Николовски, тенор, Македонија

Александар Стефановски, бас, Македонија

Пијано соработка: Дарко Мариновски, Македонија

    

ХАМЛЕТ по мотиви на В.Шекспир

Бајокани Компани, Африка

Адаптација и режија: Х.С.Лимбвани

 

5 август

АКВАРИУМ од Р.Абази

Н.У.Албански театар - Скопје, Македонија

Режија: Куштрим Бектеши

 

8 август

МАКЕДОНСКА ЉУБОВНА ПРИКАЗНА

Ансамбл за народни игри и песни на Македонија „Танец“

Сценарио: Марко Коловски

Кореографија: Љупчо Маневски

Режисер: Сашо Миленковски

 

11 август

МАГБЕТ од Ежен Јонеско - премиера

Народен театар – Битола

Режија: Јон Карамитру, Романија

 

13 август

СКРЖАВЕЦ од Молиер

Театар Андон Зако Кајупи, Корча, Албанија

Режија: Д.Орготска

 

16 август

РАДИО И ЈУЛИЈА (RADIO & JULIET), модерен балет

Словенско народно гледалишче - Марибор, Словенија

Автор: Едвард Клуг (Edwrd Clug)

Кореографија: Едвард Клуг

 

17 август

ТРАМВАЈОТ НАРЕЧЕН ЖЕЛБА од Тенеси Вилијамс

Театар на армијата, Бугарија

Режија: Крикор Азарјан

 

19 август

ВЕРОНА, ВЕРОНА од А.Шипенко - премиера

Градски театар – Охрид

Режија: Софија Ристеска

 

20 август

СВЕЧЕНО ЗАТВОРАЊЕ

Хор Мадригал, Романија


 
2005

ГАЛА КОНЦЕРТ НА ХОЗЕ КАРЕРАС, тенор, Шпанија и Тина Горина - сопран, Шпанија со Македонска филхармонија, Скопје (Диригент: Давид Хименез, Шпанија);

ХАЛИЛИ И ХАЈРИЈА, балет од К.Јакова, во кореографија на Шабан Хиса, продукција на Национален театар на опера и балет, Албанија;


КАТАРИНА ИВАНОВНА ОД ЗЛОСТОРСТВО И КАЗНА
, монодрама од Д.Гинк и Ф.М.Достоевски, изведба на Рада Ѓуричин, Белград, Србија и Црна Гора;


ДОН ЖУАН
од Жан Батист Поклен Молиер, во режија на Александар Поповски, продукција на Драмски театар – Скопје;


ЈАС ИСИДОРА
, по музика на Калиопи Букле и либрето, кореографија и режија на Олга Панго, продукција на Македонска Опера и Балет;


ВИШНОВАТА ГРАДИНА
од Антон Павлович Чехов, во режија на Ивица Кунчевиќ, продукција на Кралски театар „Зетски Дом“ - Цетиње, Србија и Црна Гора;


БААЛ
од Бертолт Брехт, во режија на Александар Морфов, продукција на Драмски театар „Вера Комисаржевскаја“, Ст. Петербург, Русија;


РИЧАРД ТРЕТИ
од Вилијам Шекспир, во режија на Љубиша Георгиевски, продукција на Народен театар - Битола;


ХАМЛЕТ ВО ПИКАНТЕН СОС
од Алдо Николај, во режија на Горан Стојаноски, продукција на Градски театар – Охрид;


ЕДЕН ВЕК БРОДВЕЈ
, мјузикл во кореографија на Џастин Шервуд, продукција на Театарска компанија „Мјузикл“, Албанија;


БЕН АНАДОЛ
од Г. Дилмен, во режија на Е. Алкан, продукција на Градски театар Истанбул, Турција;


КОШТАНА
од Б. Станковиќ, во режија на Рахим Бурхан, продукција на Народно позориште Белград, Србија и Црна Гора;


СОСЕДИ
од Х.Адам, во режија на Срѓан Јаниќијевиќ, продукција на Албански театар – Скопје;


ЛИДИЈА ОД МАКЕДОНИЈА
опера од Ристо Аврамовски, во режија на Пламен Карталов, диригент: Јануш Пшибилски, продукција на Македонска Опера и Балет;


СМРТТА НА ДАНТОН
од Георг Бихнер, во режија на Дејан Пројковски, продукција на Н.Т. „Антон Панов“ - Струмица


ТИМОН АТИЊАНИНОТ
од Вилијам Шекспир, во режија на Бранко Брезовац, продукција на Турски театар, Народен театар – Битола и Лабораторио нове Фиренца, Италија;


ВИШНОВАТА ГРАДИНА
од Антон Павлович Чехов, во режија на Александар Славутски, продукција на
Казански државен театар „В. И. Качалова“, Русија;


НЕ СЕ СЛУША ГОНГОТ
, балет во кореографија на Ѓерѓ Превази, продукција на Народен театар – Приштина, Косово;


КОСОВАРС
од и во режија на Хачит Муличи, продукција на Алтернативен театар Косово;


ЛИСИСТРАТА
од Аристофан, во режија на Ј. Чацикорјакос, продукција на Универзален театар „Памитис“, Грција;


СЛЕПЦИ
од Морис Метерлинк, во режија на Томи Јанежич, продукција на МНТ-Драма;


КАРНЕВАЛ
од С. Чомора, во режија на Димитр Пецани, продукција на Национален театар - Тирана, Албанија;


МАКБЕТ
од Ежен Јонеско, во режија на Коле Ангеловски, продукција на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп;


ЖОРЖ ДАНДЕН
од Жан Батист Поклен Молиер, во режија на Софија Ристевска, продукција на Драматичен театар „Стојан Бачваров“, Варна, Бугарија


ШИЛЕР
, монодрама во изведба на Доротеа Мориц;

ХЕЛВЕРОВА НОЌ
од И. Вилквист, во режија на Дино Мустафиќ, продукција на „Камерен театар 55“, Сараево, Босна и Херцеговина;


СОНЧЕВА ЛЕГЕНДА
, балет од Никола Паров, кореографија на Габор Михали, продукција на Унгарски балет;

 

 

Селектор на Фестивалот за драмската програма:
Илко Стефановски, актер
Селектор на Фестивалот за музичката програма:
Ристо Аврамовски, композитор


  2004

ОХРИДСКАТА РОБИНКА ТАШУЛА, балет од Стојан Стојков по либрето на Миле Волканоски, продукција на Македонски народен театар, Скопје;

ЧЕКАЈКИ ГО ГОДО од Семјуел Бекет, во режија на Вито Тауфер, продукција на Приморско драмско гледалиште, Нова Горица, Словенија;

ЧИЈА СИ, мјузикл по текст на Сашко Насев, музика на Славе Димитров, продукција на  Универзална сала, Скопје;

ГРКОТ ЗОРБА, балет од М.Теодоракис, кореографија и режија на Крунислав Симиќ, продукција на Српско народно позориште, Нови Сад - Балет, СЦГ;

ЦРНИЛА од Коле Чашуле, во режија на Дејан Пројковски, продукција на Народен театар - Штип;

РИБАРСКИ КАРАНИЦИ од Карло Голдони, во режија на Коле Ангеловски, продукција на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп;

СОБА од И.Хорозовиќ, во режија на Градимир Гојер, продукција на  Народно позориште - Сараево;

ДОН ЖУАН од Жан Батист Поклен Молиер, во режија на Александар Морфов, продукција на Театар на В.Ф.Комисаржевскаја, Санкт Петербург, Русија;

БУРА од Вилијам Шекспир, во режија на Александар Поповски, продукција на Турски театар - Скопје;

ГОСПОЃА МИНИСТЕРКА од Бранислав Нушиќ, во режија на Јагош Марковиќ, продукција на Народно позориште Белград, СЦГ

ЦИГАНИТЕ ЛЕТААТ НА НЕБО, мјузикл по мотиви на приказната „Макар Чудра“ од Максим Горки, музика на Јевгениј Дога, продукција на Театар на Теразије, Белград, СЦГ;

КОН СЕБЕ СИ од Ким Мехмети, во режија на Ѓерѓ Превази, продукција на Албански театар - Скопје;

ДНЕВНИК СТРАВИНСКИ (Посветување на пролетта), кореограф: Рисима Рисимкин, продукција на Македонски центар за танц;

БАКНИ МЕ КЕЈТ, мјузикл од Самјуел и Бела Спевак, музика на Кол Портер, во режија на Димитрие Јовановиќ, продукција на Театар на Теразије, Белград, СЦГ;

ХАСАНАГИНИЦА од Љубомир Симовиќ, во режија на Љупчо Ѓеориевски, продукција на Народен театар – Битола;

ДОМОТ НА БЕРНАНДА АЛБА од Федерико Гарсија Лорка, во режија на Горчин Стојановиќ, продукција на Драмски театар – Скопје;

НЕДЕЛА НА МОДЕРЕН БАЛЕТ
Михаил Водненка, Танц компанија, Чешка;
Млад Бугарски Балет;

КОНЕЧНА ПРЕСМЕТКА од С.Станеску, во режија на Нико Горшич, Словенија, продукција на Народен театар – Куманово;

МЕДЕЈА од Еврипид, во режија на Љупчо Ѓоргиески, продукција на Градски театар Истанбул, Турција;

БАЛКАНОТ НЕ Е МРТОВ од Дејан Дуковски, во режија на Софија Ристевска, Македонија, продукција на Театар „Љубомир Кабакчиев“, Казанлк, Бугарија;

NEW YORK, "BE HERE, 3" , во режија на Анита Дурст, продукција на Cashama-Brokenopen Heart Production, САД;

КОМЕДИЈА НА СЛУГИТЕ од С.Москов, продукција на Театар на Армијата, Бугарија и Театар „Улицата“, Бугарија;

ЕДИПУС, драма во режија на Корина Манара, продукција на Татарска група на Корина Манара;

Селектор на Фестивалот за драмската програма:
Илко Стефановски, актер
Селектор на Фестивалот за музичката програма:
Ристо Аврамовски, композитор


  2003

ЦИРКУС ПРИМТИФ БАЛЕТ, балет од С.Зуровац, продукција на Хрватско народно казалиште – Загреб;

МЕЧКА
од Антон Павлович Чехов, во режија на Зијах Соколовиќ, Независна продукција - Сараево, Босна и Херцеговина;

РОМЕО И ЈУЛИЈА
,
балет по музика на Сергеј Прокофјев, кореографија на Димитрије Парлиќ, продукција на Народно позориште – Белград, Србија и Црна Гора;

ПЛАНЕТАРИУМ
,
балет во кореографија на Деби Вилсон, Канадско - македонска продукција;

СОКРАТОВА ОДБРАНА И СМРТ
од Платон, во режија и изведба на Љуба Тадиќ, Независна продукција - Белград, Србија и Црна Гора;

АНТИГОНА
од Софокле, во режија на Никита Миливојевиќ, продукција на Народен театар – Битола;

КАТАРИНА, БОСАНСКА КРАЛИЦА
, балет од Градимир Гојер, кореографија на Едина Папо, продукција на Народно позориште – Сараево, Босна и Херцеговина;

ИВАН СУСАЊИН
,
опера од Михаил Иванович Глинка, во режија на Отар Михајлович Дадишкилиани, продукција на Македонски народен театар – Опера;

МЕДЕЈА
од Еврипид, во режија на Статис Ливатинос, продукција на Национален театар – Грција;

ПАРАЛЕЛИ
,
балет во кореографија на Силван Гру, Искра Шукарова, Бернар Урсо, продукција на Македонски народен театар – Балет;

ПОВЕСТ ЗА СОЊЕЧКА
од Марина Цветаева, во режија на Благој Мицевски, продукција на Дом на културата – Битола;

КОПНЕЖ
од Сара Кејн, во режија на Александар Ивановски, продукција на Факултет за драмски уметности – Скопје;

ЌЕЛАВАТА ПЕЈАЧКА
од Ежен Јонеско, во режија на Збигњев Лесиен, продукција на Театарска група на Збигњев Лесиен – Полска;

ОРИСИЈА
во режија на Н.Робева, продукција на Нешенел арт – Бугарија;

РИБАРСКИ КАРАНИЦИ
од Карло Голдони, во режија на Вито Тауфер, продукција на Приморско драмско гледалишче – Нова Горица, Словенија;

СНАА И СВЕКРВА
од Карло Голдони, во режија на Анџело Савели, продукција на Градски театар – Истанбул;

ЛИСИСТРАТА
од Аристофан, во режија на Љупчо Ѓоргиевски, продукција на Народен театар „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ – Велес;

КРАДЕЦ ВО РАЈОТ
од Е. Де Филипо, во режија на Андреј Горбати, продукција на Драмски театар „Вера Комисаржевскаја“ – Санкт Петерсбург, Русија;

ЈОНАДАБ
од Питер Шефер, во режија на Дејан Пројковски, продукција на Драмски театар – Скопје;

МАГДО ЉУБОВ МОЈА
од Сашко Насев, во режија на Димитар Станкоски, продукција на Македонски народен театар – Драма;

ГОЛЕМИОТ ПРОЗОРЕЦ
,
балет во кореографија на Рисима Рисимкин, продукција на МЦТ;

ТАТКО
од Август Стринберг, во режија на Слободан Унковски, Независна театарска продукција на Бајруш Мјаку и Слободан Унковски;

КАЛЕИДОСКОП
,
балет во режија на Наташа Поплавска, кореографија на Гордана Деан-Поп Христова, продукција на Балетско студио „Ребис“ – Скопје;

ДВЕ
,
балет во кореографија на Мери Фитцџералд, продукција на Државен универзитет – Аризона, САД;

СИН КАКО ЧЕЛИК
во режија на Ивана Вујисиќ, продукција на Бетон Хала Театар – Белград, Србија и Црна Гора;

ДОЖД
,
балет во кореографија на Лилјана Гвозденовиќ, продукција на Хрватско народно казалиште – Загреб, Хрватска;

ПИЈАНИСТОТ
од Алесандро Барико, во режија на Васил Зафирчев, продукција на Народен театар „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ – Велес;

АРЛЕКИН, СЛУГА НА ДВАЈЦА ГОСПОДАРИ
од Карло Голдони, во режија на Коле Ангеловски, продукција на Драмски театар – Скопје;

МЕРА ЗА МЕРА
од Вилијам Шекспир, во режија на Дејан Мијач, продукција на Српско народно позориште – Нови Сад, Србија и Црна Гора;

ПАРИТЕ СЕ ОТЕПУВАЧКА
од Ристо Крле, во режија на Љупчо Ѓоргиевски, продукција на Народен театар – Битола;

Селектор на Фестивалот за драмската програма:
Илко Стефановски, актер
Селектор на Фестивалот за музичката програма:
Ристо Аврамовски, композитор


Награди на фестивалот „Охридско лето“:

Награда „Св.Климент Охридски“ (доделена е само една награда):
На Театарот за музика и поезија на Елена Камбурова, Русија, за претставата „П.С.Мечтаења“ – Концерт фантазија (според песните на Р.Шуман и Ф.Шуберт), во режија на Иван Поповски.

Награда „Златна маска“:
- За најдобра женска улога: Габриела Петрушевска за улогата на Исмена во претставата „Антигона“, Народен театар – Битола и за улогата на Тамар во претставата „Јонадаб“, Драмски театар - Скопје.
- За најдобра машка улога: Васил Зафирчев за улогата на Лисистрата во претставата „Лисистрата“, Народен театар „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ - Велес.


  2002

СОБРАНИ ДЕЛА НА ВИЛИЈАМ ШЕКСПИР од Том Стопард, во режија на Златко Славенски, продукција на Драмски театар – Скопје;

ВЕЧЕРА ЗА ГЛУПАЦИ
од Френсис Вебер, во режија на Јиржи Менцел, продукција на Државен сатиричен театар „Алеко Константинов“ – Бугарија;

ОХРИДСКА ЛЕГЕНДА
од Стеван Христиќ, во режија и кореографија на Лидија Пилипенко, продукција на Народно позориште – Белград, Србија и Црна Гора;

ОПАСНИ ВРСКИ
од Шодерло де Лакло, Кристофер Хемптон, во режија на Љупчо Ѓоргиевски, продукција на Македонски народен театар – Драма;

СО СИЛА УБАВИНА НЕ БИДУВА
од Вилијам Шекспир, во режија на Статис Ливатинос, продукција на Национален театар – Атина, Грција;

mACEDOINE ОДИСЕЈА 2001
во драматизација на Зоја Бузалковска, режија на Иван Поповски, продукција на Народен театар – Битола, Драмски театар – Скопје, Македонски народен театар – Драма;

ХАСАНАГИНИЦА
од Љубомир Симовиќ, во режија на Јагош Марковиќ, продукција на Народно позориште – Белград;

КУЌАТА НА КУКЛИТЕ – ТОБЕЛИЈА
од Љубомир Ѓуровиќ, во режија на Ник Апер, продукција на Црногорско народно казалиште – Подгорица;

ММЕ КОЈ ПРВ ПОЧНА
од Дејан Дуковски, во режија на Дејан Пројковски, продукција на Театар-работилница во копродукција со Народен театар „Иван Вазов“ – Софија;

СЕМЕЈНИ ПРИКАЗНИ
од Билјана Србљановиќ, во режија на Александра Ковачевиќ-Алексиќ, продукција на Народен театар – Битола;

Селектор на Фестивалот за драмската програма:
Сенко Велинов, актер
Селектор на Фестивалот за музичката програма:
проф. Гордана Јосифова-Неделковска


Награди на фестивалот „Охридско лето“:

Награда „Св.Климент Охридски“
- За најдобро музичко остварување: На Шауна Ролстон, виолончелист, Канада.
- За најдобро драмско остварување: На Националниот театар од Атина, Грција, за претставата „Со сила убавина не бидува“, од Шекспир, во режија на Статис Ливатинос.

Награда „Златна маска“
- За најдобра женска улога: Јелена Жугиќ за улогата на Абел во претставата „Собрани дела на Вилијам Шекспир“, Драмски театар – Скопје.
- За најдобра машка улога: Иван Брнев, Бугарија за улогата на Франсоа Баладур во претставата „Вечера за глупаци“, Државен сатиричен театар театар „Алеко Константинов“- Бугарија.


горе