ФДУ
   Институт за театрологија
 Проекти
 Контакт
 Линкови

Почетна страница

© Институт за театрологија. 2004

[ фестивали | time-line | личности ] [ театролошки изданија | театар-текст ]


   Театарски фестивали во Република Македонија

Денови на комедијата - Куманово
Мајски оперски вечери
Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп
Меѓународен фестивал на Античка драма „Стоби“
Млад отворен театар (МОТ)
Охридско лето
Фестивал на камерен театар „Ристо Шишков“ - Струмица


2. МАЈСКИ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ

    По иницијатива на неколку ентузијасти, вработени во Операта на Македонскиот народен театар, идејата за постоење на фестивал на операта, се реализира со создавањето на фестивалот Мајски оперски вечери (МОВ). За отварање на првите Мајски оперски вечери, оркестарот и оперскиот ансамбл на Македонскиот народен театар (МНТ) ја изведе операта Цар Самоил од Кирил Македонски, на 9 мај 1972 година. Од ова година Мајските оперски вечери традиционално се одржуваат секоја година. Македонската публика на фестивалот има можност да се запознае и да ужива во оперските вредности не само на македонските оперски пејачи, диригенти, режисери, кореографи..., туку и во вредностите на уметнците од Европа и светот.
    Во текот на годините Мајските оперски вечери прерасна во интернационален оперски фестивал. Досега на фестивалот МОВ одржани се преку 280 приредби, со над 1200 учесници од повеќе од 20 земји (Австрија, Британија, Германија, Италија, Русија, Бугарија, Романија, Унгарија, Франција, Египет, Србија, Хрватска, Словенија, Бугарија, Македонија и други).


РЕПЕРТОАР:

2012- програма

2011- програма

  2010

09 мај: ЉУБОВЕН НАПИТОК  од Гаетано Доницети, режија на Гордан Драговиќ –
Черногорски, продукција на МОБ (премиера);


14 мај:
ТРАВИЈАТА од Џузепе Верди, во режија на Емил Бошнаков, продукција на МОБ;


18
мај: ТУРАНДОТ од Џакомо Пучини, во режија на Кузман Попов, продукција на МОБ;


23
мај:  ДОН КИХОТ од Лудвиг Минкус, кореографија на Виктор Јаременко, продукција на МОБ;

 

23 мај:  КАРМЕН од Жорж Бизе, режија на Кузман Попов, продукција на МОБ;


31 мај:
АИДА од Џузепе Верди, во режија на Дејан Прошев, продукција на МОБ;


  2007

09 мај: ИТАЛИЈАНКА ВО АЛЖИР  од Џоакино Росини, режија на Уши Хонер, продукција на МОБ (премиера);


11 мај:
ИТАЛИЈАНКА ВО АЛЖИР  од Џоакино Росини, режија на Уши Хонер, продукција на МОБ (реприза);


1
5 мај: РИГОЛЕТО од Џузепе Верди, режија на Нина Најденова, продукција на МОБ;


1
8 мај: ЖИЗЕЛ, балет од Адолф Адам, кореографија на Леонид Лавровски, продукција на МОБ;

 

20 мај: ТРАВИЈАТА од Џузепе Верди, во режија на Емил Бошнаков, продукција на МОБ;


23 мај: КАВАЛЕРИЈА РУСТИКАНА од Пјетро Маскањи, во режија на Волфганг Вајт, продукција на МОБ;


31 мај:
АИДА од Џузепе Верди, во режија на Дејан Прошев, продукција на МОБ (обнова);


  2006

09 мај: АИДА од Џузепе Верди, во режија на Васил Ќортошев, продукција на МОБ;


11 мај:
АИДА од Џузепе Верди, во режија на Васил Ќортошев, продукција на МОБ (реприза);


1
5 мај: НАБУКО од Џузепе Верди, во режија на Огнан Драганов, продукција на МОБ;


1
8 мај: ЦАРСКА НЕВЕСТА од Николај Римски - Корсаков, во режија на Иван Попоски, продукција на Центар за оперско  пеење „Галина Вишневскаја“ - Москва, Русија;

 

21 мај: РИГОЛЕТО од Џузепе Верди, во режија на Иван Попоски, продукција на Центар за оперско  пеење „Галина Вишневскаја“ - Москва, Русија;


23 мај: ЖИЗЕЛ, балет од Адолф Адам, кореографија на Леонид Лавровски, продукција на МОБ;


25 мај: ТРАВИЈАТА од Џузепе Верди, во режија на Емил Бошнаков, продукција на МОБ;


31 мај:
ТУРАНДОТ од Џакомо Пучини, во режија на Кузман Попов, продукција на МОБ;


  2005

09 мај: ЛИДИЈА ОД МАКЕДОНИЈА од Ристо Аврамовски, во режија на Пламен Карталов, продукција на МОБ (премиера);

 

11 мај: ЛИДИЈА ОД МАКЕДОНИЈА од Ристо Аврамовски, во режија на Пламен Карталов, продукција на МОБ (реприза);

 

13 мај: ТРАВИЈАТА од Џузепе Верди, во режија на Емил Бошнаков, продукција на МОБ;

 

16 мај: МАДАМ БАТЕРФЛАЈ од Џакомо Пучини, во режија на Александар Теклиев, продукција на МОБ;

 

20 мај: СЕВИЛСКИОТ БЕРБЕР од Џоакино Росини, во режија на Димитрие Османли, продукција на МОБ;

 

24 мај: ЕСМЕРАЛДА, балет од Чезаре Пуњи, режија и кореографија на Михаил Крапивин, продукција на МОБ;

 

27 мај: НАБУКО од Џузепе Верди, во режија на Огнан Драганов, продукција на МОБ;

 

31 мај: АИДА од Џузепе Верди, во режија на Васил Ќортошев, продукција на МОБ;


2004

ЛИЛЈАКОТ од Јохан Штраус-помладиот, во режија на Кузман Попов, продукција на Македонски народен театар – Опера;

ТОСКА од Џакомо Пучини, во режија на Огњан Драганов, продукција на Македонски народен театар – Опера;

СЕВИЛСКИОТ БЕРБЕР од Џоакино Росини, во режија на Огњан Драганов, продукција на Операта од Софија, Бугарија;

АИДА од Џузепе Верди, во режија на Васил Ќортошев, продукција на Македонски народен театар – Опера;

ТРАВИЈАТА од Џузепе Верди, во режија на Емил Бошнаков, продукција на Македонски народен театар – Опера;

ТУРАНДОТ од Џакомо Пучини, во режија на Кузман Попов, продукција на Македонски народен театар – Опера;

НАБУКО од Џузепе Верди, во режија на Огнан Драганов, продукција на Македонски народен театар – Опера;


  2003

ТРАВИЈАТА од Џузепе Верди, во режија на Емил Бошнаков, продукција на Македонски народен театар – Опера;

НАБУКО
од Џузепе Верди, во режија на Огнан Драганов, продукција на Македонски народен театар – Опера;

АИДА
од Џузепе Верди, во режија на Васил Ќортошев, продукција на Македонски народен театар – Опера;

(НАСТАП НА СТУДЕНТИТЕ НА ФАКУЛТЕТОТ ЗА МУЗИЧКА УМЕТНОСТ)
, диригент Саша Николовски-Ѓумар;

ИВАН СУСАЊИН
од Михаил Иванович Глинка, во режија на Отар Михајлович Дадишкилиани, продукција на Македонски народен театар – Опера;

КАРМЕН
од Жорж Бизе, режија на Кузман Попов, продукција на Македонски народен театар – Опера;

ЖИЗЕЛ
, балет од Адолф Адам, кореографија на Леонид Лавровски, продукција на Македонски народен театар – Балет.

ФАУСТ
од Шарл Гуно, во режија на Предраг Протиќ, продукција на Македонски народен театар – Опера;

МАКЕДОНСКА ФИЛХАРМОНИЈА
, диригент Алексис Соријано;


  2002

ТУРАНДОТ од Џакомо Пучини, во режија на Кузман Попов, продукција на Македонски народен театар – Опера;

РИГОЛЕТО
од Џузепе Верди, во режија на Васил Ќортошев, продукција на Македонски народен театар – Опера;

ДОН КИХОТ
од Лудвиг Минкус, кореографија на М.Петита и А.Горски, продукција на Македонски народен театар – Балет;

КАВАЛЕРИЈА РУСТИКАНА
од Пјетро Маскањи, во режија на Волфганг Вајт, продукција на Македонски народен театар – Опера;

ПАЛЈАЧИ
од Руџеро Леонкавало, во режија на Волфганг Вајт, продукција на Македонски народен театар – Опера;

ТРАВИЈАТА
од Џузепе Верди, во режија на Емил Бошнаковски, продукција на Македонски народен театар – Опера;

АИДА
од Џузепе Верди, во режија на Јон Јанку, продукција на Македонски народен театар – Опера.

горе