ФДУ
   Институт за театрологија
 Проекти
 Контакт
 Линкови

Почетна страница© Институт за театрологија. 2004
сите права се задржани

[ фестивали | time-line | личности ] [ театролошки изданија | театар-текстмак-драма ]


MУЗЕЈ ОN LINE

Илија ЏУВАЛЕКОВСКИ - портретиОд студентските денови на Музичката Академија во Белград, 1936 г.

Василиј Николаевич Жадов во  претставата „Доходно место“,
од А.Н.Островски, реж. Димитар Ќостаров, МНТ-Драма, 11.10.1947г.

Василиј Иванович Беркутов во претставата „Волци и овци“,
од А.Н.Островски, реж. Димитар Ќостаров, МНТ-Драма, 21.02.1950г.

Крсте во првиот македонски
 игран филм „Фросина“,
(сц.Владо Малески, реж. Воислав Нановиќ; „Вардар филм“, 1952.)

Во насловната ролја од претставата  „Отело“, од Вилијам Шекспир, реж. Димитар Ќостаров, МНТ-Драма, 29.04.1954г.

Статин во претставата „На дното“ од Максим Горки, реж. Илија Милчин и Илија Џувалековски,  МНТ-Драма, 11.11.1954г.
Куртес во филмот „Ешалонот на доктор М.“, (сц. Жика Митровиќ и Душан Жега, реж. Жика Митровиќ, 1955г.) Илија Џувалековски како Џон Проктор во претставата „Вештерките од Салем“, од Артур Милер, во режија на Илија Милчин, МНТ-Драма, 19 декември 1955г.
Џон Проктор во претставата „Вештерките од Салем“, од Артур Милер, реж. Илија Милчин, МНТ-Драма, 19.12.1955г.
Илија Џувалековски како Костапеев во филмот „Мис Стон“, по сценарио на Ѓорѓи Абаџиев и Трајче Попов, во режија на Жика Митровиќ, продукција на Вардар филм, 1958г.
Коста Пеев во филмот „Мис Стон“, (сц.Ѓорѓи Абаџиев и Трајче Попов, реж. Жика Митровиќ, „Вардар филм“, 1958г.)
Илија Џувалековски како Никита Егорич Вершинин во претставата „Оклопниот воз 14-69“, од Всеволод Иванов, во режија на Димитар Ќостаров, продукција на МНТ-Драма, 07 ноември 1957г. (Фотографија направена од Милтон Манаки)
Никита Егорич Вершинин во претставата „Оклопниот воз 14-69“, од Всеволод Иванов, реж. Димитар Ќостаров, МНТ-Драма, 07.11.1957г.
(Фотографија од М. Манаки)

Во филмот „Мирно лето“,
(сц.Фрида Филиповиќ, реж. Димитрие Османли, „Вардар филм“, 1961г.)

Во филмот „Лице в лице“,
(сц. Богдан Јовановиќ,
реж. Бранко Бауер, 1963г.)

Илија Џувалековски во сцена од претставата „Ѓавол и Господ Бог“ од Жан-Пол Сартр, во режија на Дино Радојевиќ, продукција на ХНК-Загреб, 28 ноември 1964г.
Гец во претставата „Ѓавол и Господ Бог“ од Жан-Пол Сартр, реж. Дино Радојевиќ, ХНК-Загреб, 28.11.1964г.
во сцена од филмот „Денови на искушение“, работен по сценарио на Димитар Солев и Гане Тодоровски, во режија на Бранко Гапо, продукција на Вардар филм, 1965г.
Во филмот „Денови на искушение“, (сц.Димитар Солев и Гане Тодоровски, реж. Бранко Гапо, „Вардар филм“, 1965г.)
во сцена од филмот „Републиката во пламен“, по сценарио на Јован Бошковски и Љубиша Георгиевски и во режија на Љубиша Георгиевски, продукција на Вардар филм, 1969г.
Во филмот „Републиката во пламен“, (сц.Јован Бошковски и Љубиша Георгиевски, реж. Љубиша Георгиевски, „Вардар филм“, 1969г.)
во сцена од претставата „Аутодафе мога оца“, од Иван Раос, во режија на Петар Шарчевиќ, продукција на ХНК-Загреб, 1970г.
Во претставата „Аутодафе мога оца“, од Иван Раос, реж. Петар Шарчевиќ, ХНК-Загреб, 1970г.
како Тевје во мјузиклот „Свирач на покривот“ од Џозеф Штајн и Џери Бок, во режија на Владо Штефанчиќ, продукција на Театар „Комедија“-Загреб, 12 јуни 1970г.
Тевје во мјузиклот „Свирач на покривот“ од Џозеф Штајн и Џери Бок, реж. Владо Штефанчиќ, Театар „Комедија“-Загреб, 12.06.1970г.
во сцена од ТВ филмот „Бронте“, во режија на Флорестано Ванчини, продукција на РТВ Загреб, 1970г.
Во ТВ филмот „Бронте“, 
(реж. Флорестано Ванчини,
РТВ Загреб, 1970г.)
во насловната ролја од претставата „Крал Лир“ од Вилијам Шекспир, во режија на Вукан Диневски, продукција на МНТ-Драма, 10 јуни 1972г.
Во насловната ролја од претставата „Крал Лир“ од Вилијам Шекспир, реж. Вукан Диневски, МНТ-Драма, 10 јуни 1972г.
во сцена од филмот „Јад“, по сценарио и режија на Кирил Ценевски, 1975г.
Во сцена од филмот „Јад“, (сценарио и режија на Кирил Ценевски, 1975г.)
Насловна ролја од претставата „Егор Буличов“ од Максим Горки, во режија на Димитар Ќостаров, продукција на Драмски театар – Скопје, 30 октомври 1975г.
Насловна ролја од претставата „Егор Буличов“ од Максим Горки, реж. Димитар Ќостаров, Драмски театар – Скопје, 30.10.1975г.
Како Никифор во сцена од филмот „Црвениот коњ“, според сценариото на Ташко Георгиевски и режија на Столе Попов, продукција на Вардар филм, 1981г.
Никифор во филмот „Црвениот коњ“, (сц.Ташко Георгиевски, реж.Столе Попов, „Вардар филм“, 1981г.)
Како Тевје во мјузиклот „Свирач на покривот“ од Џери Бок, режија на Владо Штефанчиќ, МНТ-Драма, 24.09.1983г.
  Тевје во мјузиклот „Свирач на покривот“ од Џери Бок, реж. Владо Штефанчиќ, МНТ-Драма, 24.09.1983г.
Како Баба Мулон во ТВ серијата за деца „Белото циганче“, продукција на ТВ Скопје, 1984г.
Баба Мулон во ТВ серијата за деца „Белото циганче“, од Видое Подгорец, реж.Ацо Алексов, ТВ Скопје, 1984г.
Портрет снимен на 21.11.1987 г.
Од приватните албуми - во Скопје, на 21.11.1987г.
Во сцена од ТВ серијата „Македонија“, во продукција на Шведската национална телевизија, 1991г.
Во ТВ серијата „Македонија“, продукција на Шведската национална телевизија, 1991г.

Од приватните албуми - непозната датација (Најверојатно од крајот на 90-тите)
 Театарска маска (трагична-аверс и комична-реверс) амулет (вис.: 2.1; шир.:1.1 см.), слонова коска; Наоѓалиште: Театарот во Лихнидос; датација: II век н.е.